Zelfcompassie = Van jezelf houden, jezelf belangrijk genoeg vinden om goed voor jezelf te zorgen, aardig voor jezelf kunnen zijn, lief voor jezelf zijn, eigen grenzen respecteren.
Het betekent zeker niet dat je anderen niet belangrijk vindt. Ook als voor anderen moet zorgen als moeder, mantelzorger, partner of door vriendschap, weet jij dat je ook voor jezelf moet zorgen om er voor de ander te kunnen zijn.
Waarom is het voor velen van ons dan zo lastig, en laten we anderen zo makkelijk voorgaan op onszelf? Afhankelijk van de generatie, en daarmee normen, waarden en verwachtingen waarmee je bent opgegroeid. Of vanwege karakter, eigenschappen van jou in combinatie met dingen die gebeurd zijn in je leven. Of omdat je erg onzeker of verlegen bent. Misschien wil je wel eens je eigen plekje zeker stellen, maar ben je bang voor ruzie of boze woorden. En laat je het gaan.
Als je ook jezelf belangrijk genoeg vindt, lukt zelfzorg vaak makkelijker. Je vindt jezelf belangrijk genoeg om ook goed voor jezelf te zorgen. Om soms even tijd voor jezelf te pakken, te gaan sporten of met iemand afspreken.
Zelfzorg en zelfcompassie zijn belangrijke zaken als het gaat om veerkracht ontwikkelen. Alleen met geloof in jezelf, vertrouwen in eigen kracht blijft je veerkracht ook voelbaar aanwezig. Zelfcompassie verlaagt daarnaast stress. Je staat jezelf toe om de stress te voelen, en daarmee luister je al naar jezelf en je eigen grenzen. Stilstaan bij wat je voelde, maakt ook dat je lichaam ontspanner kan reageren op de stress. Hierdoor heb je vanzelf al minder negatieve gedachten, en blijf je mentaal beter in evenwicht.
Zelfcompassie is te ontwikkelen. Dat je deze pagina al aanklikt om erover te lezen is al een stap.
Zelfcompassie is te oefenen door met vriendelijkheid naar jezelf te kijken. Alsof jij je beste eigen vriend of vriendin bent.
Meditatie en mindfulness kunnen helpen je zelfcompassie te vergroten. Ben je meer van een stevig rondje hardlopen. Ga je gang, mindfulness bezig zijn hoeft echt niet alleen op een yogamatje. Zolang jij maar met volle aandacht bent bij waarmee je bent of bezig bent, en alles wat je voelt of denkt er mag zijn. Met het weten dat negatieve gedachten ook vanzelf weer voorbij gaan.
Denk jij dat je hulp nodig hebt om zelfcompassie te oefenen? Neem contact op. Dan bespreken we de mogelijkheden.